Inhoudelijke resultaten van de programma's
Houten investeert elk jaar in een gezonde en leefbare gemeente. 2023 was een jaar vol uitdagingen met het verwerken van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingen, het opvangen van extreme prijsstijgingen en de landelijke verkiezingen.
Het College heeft in haar tweede jaar invulling gegeven aan het Collegeprogramma “Samen met inwoners bouwen aan een toekomstbestendig Houten”. Onderstaand worden per programma de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 benoemd.
Samen leven
Programma Samen leven
Doelstelling programmabegroting 2023: Iedere inwoner in Houten doet mee, wordt gezien en gehoord. Hierbij kijken we naar wat voor een inwoner mogelijk is. Als het nodig is ondersteunen we. Hierover maken we dan afspraken. Zo kan ieder zich op zijn of haar manier ontwikkelen en inzetten.
De sociale samenhang in de gemeente Houten is en blijft sterk. In 2023 zijn 35 aanvragen voor "Ons Fonds" gehonoreerd en waren er in Houten ruim 40 actieve doorlopende inwonersinitiatieven. Dit zijn initiatieven op het gebied van welzijn, eenzaamheid, educatie, duurzaamheid, milieu en biodiversiteit. Via het Cultuurfonds hebben wij in 2023 25 projecten mede gefinancieerd, zoals het project "Kwetsbare Ouderen Creatief en Actief". Met diverse themafeesten, paarse vrijdag, coming-outdag en ook de nulmeting van de toegankelijkheid van 6 gemeentelijke gebouwen in 2023 is de gemeente Houten in 2023 inclusiever geworden voor inwoners.
Binnen het deelprogramma Gezondheid is er in 2023 vanuit het meerjarenplan Gezond Actief Leven met een groot aantal maatschappelijke partners ingezet op een gezondere leefstijl, het welbevinden van jeugd en jongeren en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Met het vaststellen in 2023 van de ouderenagenda 2023-2026 wordt bijgedragen aan het vitaal ouder worden van de inwoners van Houten.
In 2023 is gestart met het Sociaal Plein. Hier kunnen inwoners terecht met vragen over wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken. Het Sociaal Plein is in 2023 meer dan 250 keer bezocht door inwoners. Medewerkers van 'van Houten&co, de Bibliotheek Lek & IJssel, Stichting Sociaal Team Houten, de WIL en Houtense Werktafel zijn bereikbaar via het Sociaal plein en beschikbaar voor raad en daad. Inwoners die meer nodig hebben, wordt de juiste weg gewezen en kunnen contact leggen met allerlei organisaties die hulp en ondersteuning bieden. Door de verbinding tussen zorg en participatie doen er meer kwetsbare inwoners mee in de samenleving.
Duurzame leefomgeving
Programma Duurzame leefomgeving
Doelstelling programmabegroting 2023: Mensen wonen, werken, leren, ontwikkelen en ontspannen in een omgeving die levensloopbestendig is. Daarbij gaan wij verantwoord om met middelen.
Houten is een gemeente waar veel mensen willen wonen. Samen met onze partners werken we aan de opgaven uit de Woonvisie 2021-2030. In 2023 zijn het Houtens DNA en het programmaplan Bouwen voor Houten vastgesteld en zijn verdere voorbereidende werkzaamheden verricht aan de grote woningbouwlocaties Molenzoom, Centrum, Koppeling en Houten-Oost. Tot 2040 zijn 4.750 woningen gepland te bouwen. In de jaren 2022 en 2023 zijn er daarvan 446 (330 + 116) gerealiseerd. In het kader van de leefbaarheid van Houten werken we aan aantrekkelijke commerciële voorzieningen en is in 2023 met een vitale coalitie een Plan van Aanpak ‘versterking vitaliteit centrum Houten’ gezamenlijk opgesteld en ondertekend. Voor Castellum is er een nieuw ontwerp gemaakt voor Piazza waarmee het plein een groenere uitstraling krijgt en het fietsparkeerprobleem wordt aangepakt. De Visie cultureel erfgoed is vastgesteld samen met een Uitvoeringsprogramma voor 2023 en 2024. Speciale aandacht vanuit de gemeente en de provincie is uitgegaan naar de forten van de Hollandse Waterlinies en dan met name fort Honswijk.
Duurzaamheid gaat over wat we vandaag doen met het oog op morgen. Verduurzaming van woningen heeft in 2023 een boost gekregen via uitvoering van de eerder vastgestelde aanpak Energiearmoede. Zo is in 2023 de Fixbrigade Houten gestart, heeft de gemeenteraad de wijk de Polders aangewezen als pilotwijk op weg naar aardgasvrij en is een vergunning verleend voor zonneveld Oosterlaak. Ook hebben we samen met onze inwoners gesproken over morgen. Het Burgerberaad Energie 2040 heeft gesproken over hoe de gemeente Houten energieneutraal kan worden in 2040. Het burgerberaad heeft geresulteerd in 11 adviezen welke zijn uitgewerkt in een routekaart.
In Houten werken we hard aan een gezond leven voor mensen en dieren. Ter vergroting van de biodiversiteit is er bosplantsoen bijgekomen tegenover Het Veld en zijn er dankzij de Krachtfabriek twee nieuwe insectenhotels geplaatst. Op diverse plekken in het buitengebied zijn landschapselementen aangelegd, hersteld en/of onderhouden waarbij samengewerkt is met vrijwilligersgroepen. Ook is gestart met het herstel van een oude met bramen overwoekerde boomgaard bij Tull en ’t Waal, zijn er broeihopen aangelegd en zijn met vrijwilligers maatregelen getroffen om de gemeentelijke weidevogelgebieden nog geschikter te maken voor weidevogels. Voor het toekomstig beheer en onderhoud van de openbare ruimte is een geactualiseerd MJOP (meerjarenonderhoudsplan) openbare ruimte 2024-2028 vastgesteld. In 2023 hebben de wijkcoördinatoren 104 bewonersinitiatieven gefaciliteerd. Samen met Zwerfvuil Houten is een actie opgezet om de problemen rond zwerfvuil nog eens extra onder de aandacht te brengen.
Goede bereikbaarheid
Programma Goede bereikbaarheid
Doelstelling programmabegroting 2023: Het in stand houden en verbeteren van de infrastructuur voor de bereikbaarheid van Houten.
Houten is vanouds een echte fietsstad en dat willen we zo houden. Ook in 2023 zijn er veel initiatieven gerealiseerd om Houten aantrekkelijk te laten blijven voor fietsers. We hebben overleg gehad over verbetering van het regionale en lokale fietsnetwerk. Er is een ontwerp gemaakt voor de doorfietsroute Houten-Nieuwegein-Lage Weide. De Lekdijk wordt fietsvriendelijk ingericht door te kiezen voor de uitstraling van een fietsstraat. En om de fietsparkeeroverlast bij de fietstransferia te verminderen zijn er weesfietsen verwijderd waardoor de stallingsruimte beter kan worden benut.,
De Provinciale weg in Schalkwijk is aangepast en deels 30 km/h zone geworden met brede fietssuggestiestroken. Daarnaast is het achterstallig onderhoud op veel fietspaden aangepakt.
Om ook in de toekomst een goede bereikbaarheid van Houten te borgen is in 2023 bijgedragen aan de besluitvorming van de studie Alternatief Ring Utrecht (ARU). Het ARU is ook voor Houten belangrijk. Het alternatief kan zorgen voor minder verkeer op lokale en regionale wegen en een beter mobiliteitssysteem door investeringen in weg, fiets én ov.
Aan de Rondweg zijn eind 2023 de eerste VRI’s vervangen. Vervanging van de overige VRI’s wordt in 2024 gepland. Daarmee zijn de VRI’s in Houten straks up-to-date en klaar voor de toekomst.
Veilige leefomgeving
Programma Veilige leefomgeving
Doelstelling programmabegroting 2023: Mensen wonen en werken in een omgeving die veilig is en waar mensen zich ook veilig voelen.
Ter invulling van de veiligheidsopgave in Houten is eind 2023 een nieuw Integraal Veiligheidsprogramma (IVP) 2024-2027 door de gemeenteraad vastgesteld. Het convenant aanpak jeugdgroepen is mede ondertekend evenals het convenant Veilig in en rond de School. Uit het in 2023 uitgevoerde Veiligheidsonderzoek (736 respondenten) blijkt dat inwoners van de gemeente Houten over het algemeen tevreden zijn over de veiligheid in hun buurt en ze beoordelen deze gemiddeld met een 7,7.
Er zijn op verschillende manieren, digitaal via social media en fysiek, campagnes gevoerd voor meer bewustwording op het gebied van veiligheid, bijvoorbeeld op de onderwerpen woninginbraak, ondermijning en autokraak.
Ook is er aandacht geweest voor dierenwelzijn onder andere door als pilot dierenvoer te verstrekken via de voedselbank, is er een nieuw hondenlosloopgebied gerealiseerd en er is overlegd met de paddenwerkgroep over uitklimvoorzieningen.
Betrokken bij de samenleving
Programma Betrokken bij de samenleving
Doelstelling programmabegroting 2023: In het programma 'Betrokken bij de samenleving' gaat het om de mate waarin en de wijze waarop het bestuur de behoeften van Houtense inwoners signaleert, onderzoekt en vertaalt naar passend beleid en hoe de (digitale) dienstverlening op een eigentijdse en persoonlijke wijze wordt uitgevoerd.
Ook in 2023 stond onze inwoner centraal in de dienstverlening. We willen dat iedereen in Houten zich gezien, gehoord en begrepen voelt. Op het gebied van participatie hebben we in 2023 nieuwe instrumenten ingezet. Voor het Houtens DNA gingen we op straat in gesprek met inwoners, we hebben een Burgerberaad Energie georganiseerd en er is een Jongerenadviesraad ingesteld. We hebben thematische werksessies gehouden over diverse onderwerpen in het sociaal domein.
Er zijn rond de 65.000 vragen, verzoeken en meldingen binnengekomen bij de gemeente. Deze zijn via de telefoon, per email, de gemeentelijke website en sociale media bij het Telefonisch Informatie Centrum (TIC) verwerkt. Daarnaast zijn in 2023 ruim 16.500 fysieke afspraken geweest met inwoners aan de balie in het gemeentehuis.
Naast de reguliere dienstverlening hebben we in 2023 drie verkiezingen georganiseerd. Provinciale Staten en Waterschappen in maart en in november de Tweede Kamer. De opkomst was bij de Tweede Kamerverkiezingen ongekend hoog, 85% ten opzichte van 61% in 2021.
Er is een zelfevaluatie uitgevoerd van de Basisregistratie personen (BRP), hieruit blijkt dat de registratie van de BRP (persoonsgegevens, processen en beveiliging) van hoge kwaliteit is.