Programmaverantwoording

Programma Veilige leefomgeving

Deelprogramma Sociale Veiligheid en Openbare Orde

Wat hebben we bereikt?

Uit het in mei 2023 uitgevoerde Veiligheidsonderzoek (736 respondenten) blijkt
dat inwoners van de gemeente Houten over het algemeen tevreden zijn over de veiligheid in hun buurt en beoordelen deze gemiddeld met een 7,7.

Voor de jaren 2024-2027 is een nieuw Integraal Veiligheidsprogramma (IVP) 2024-2027 vastgesteld. Het IVP is opgesteld op basis van regionale programma's, politiegegevens, afstemming met de gemeenteraad en onze veiligheidspartners, ruime betrokkenheid en participatie van inwoners door een breed veiligheidsonderzoek, het burgerpanel en tijdens rondetafel gesprekken. In dit programma staat aangegeven welke onderwerpen de komende periode prioriteit krijgen.  

De aanpak Jeugd en Veiligheid is verder geprofessionaliseerd en de middelbare scholen zijn betrokken in deze aanpak. Hiermee is er meer zicht op (het ontstaan van) problematische jeugdgroepen.

In Houten is het project “Straatwaarden” uitgevoerd om meer zicht te krijgen op
zogenaamde jonge aanwas in de drugscriminaliteit. We hebben daarbij specifieke aandacht gevraagd
voor locaties waarvan wij meldingen hebben gekregen dat er mogelijk wordt gedeald. Met de aanpak van jonge aanwas zijn we in Houten aan de slag met het (leren) herkennen van signalen van
jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de scholen,
leerplicht, politie en HALT.

In de afgelopen jaren is gebleken, dat een intensieve en integrale persoonsgerichte aanpak zorg en veiligheid (PGA) essentieel is om ervoor te zorgen dat mensen die zowel zorg als veiligheidsgrenzen nodig hebben, niet verder afglijden, in de criminaliteit belanden of overlast veroorzaken.

Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan zijn gebieds- en themacontroles uitgevoerd in het buitengebied, op bedrijventerreinen en het winkelgebied Het Rond. Eén van de grotere controles (horecacontrole) vond plaats bij bedrijven met een afhaal- en/of bezorgfunctie op of nabij Het Rond. Bij deze controle was er inzet van de projectleider ondermijning, BOA's, toezichthouder milieu, handhavingsjurist, RIEC, VRU en arbeidsinspectie. Verder is ad hoc ingezet op (gemelde) signalen, waarbij de teams Veiligheid en VTH veelal in gezamenlijkheid optrokken.

Het project Samen Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen is in 2023 van start gegaan, waarmee ook de veiligheid in en rond bedrijventerreinen verder wordt opgepakt.

De jaarwisseling is rustig en goed verlopen.

In samenwerking met de VRU is het strategisch crisismanagement verder doorontwikkeld en ook is de kolom bevolkingszorg binnen de crisisbeheersing doorontwikkeld.

Doelstellingen deelprogramma Sociale veiligheid en openbare orde

#

Doelstelling

1

Handhaven van het huidige (hoge) veiligheidsgevoel onder inwoners van Houten

2

Afname van vermogensdelicten diefstal uit woning, autokraak en fietsdiefstal

3

In 2023 is er meer zicht op ondermijning in het buitengebied en de bedrijventerreinen dan ten tijde van het ondermijningsbeeld 2017.

4

Inwoners die zorg nodig hebben en in de criminaliteit (dreigen te) belanden of overlast veroorzaken, glijden niet verder af

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doelstelling 1:

  • Er is een nieuw Integraal Veiligheidsprogramma 2024-2027 opgesteld.
  • Meldingen van jeugdoverlast zijn maandelijks besproken in het afstemmingsoverleg Jeugd en Veiligheid.
  • In september/oktober is naar aanleiding van vele meldingen over vuurwerklast ingezet op een groepsaanpak en dat bleek een effectieve aanpak. De overlastmeldingen van vuurwerk werden daarna beduidend minder.
  • Team Veiligheid heeft dit jaar weer het draaiboek voor de Jaarwisseling opgesteld en geregisseerd. In het draaiboek staan onder meer de afspraken omtrent het schouwen van de wijk, het opruimen van afval, de bereikbaarheid van politie, boa’s en medewerkers van de buitendienst.
  • Elk jaar voor de jaarwisseling wordt er een kluisjescontrole op vuurwerk gedaan in samenwerking met de scholen, gemeente, politie, en bureau HALT. Dit jaar hebben we – met instemming van alle vier VO scholen -  ook gecontroleerd op drugs.
  • Het gemeentelijke meldpunt vuurwerkoverlast heeft dit jaar via diverse kanalen uitgebreid aandacht gekregen en daarbij zijn inwoners opgeroepen om verdachte situaties/personen direct te melden. Gemelde overlastlocaties, signalementen en tijdstippen zijn direct doorgezet naar de toezichthouders team VTH van de gemeente, de jongerenwerkers en de politie.
  • De gemeente heeft dit jaar - samen met een inwoner met een hulphond - een voorlichtingsvideo geproduceerd om jongeren bewust te maken van de schadelijke gevolgen van vuurwerk voor mensen en dier. Deze video is tijdens HALT lessen op vrijwel alle basisscholen en een aantal scholen van het Voortgezet Onderwijs vertoond.
  • Eind november is een kluisjescontrole uitgevoerd op de middelbare scholen.
  • Het project Samen Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen is gestart. Hiertoe is door Ondernemend Houten, SBBH, Politie, VRU en de gemeente een intentieverklaring ondertekend. In dit project is ook aandacht voor het eventueel toepassen van cameratoezicht voor veilige bedrijventerreinen. In 2023 is gestart met bedrijventerrein De Schaft en Het Rondeel.

Doelstelling 2:

  • Er is een aantal bewustwordingscampagnes uitgevoerd (de zomercampagne "geef inbrekers geen kans" en het Donkere dagen Offensief) en de politie heeft na veel onderzoek en inspanning een veelpleger van woninginbraak gepakt. De woninginbraken zijn in de tweede helft van 2023 dan ook significant gedaald.
  • Mei 2023 heeft Team Veiligheid op de weekmarkt en in de Social Media aandacht gevraagd voor de aanpak van ondermijning (herken de signalen en de meldingsbereidheid vergroten).
  • Team Veiligheid heeft i.s.m. de politie en Stichting Veilig Houten bij de beurs bij de Expo voorlichting gegeven over het voorkomen van autokraak (niets erin niets eruit).

Doelstelling 3:

  • In de periode 2020-2023 hebben we door de gehouden controles een veel beter beeld gekregen van de ondermijnende activiteiten in het buitengebied.
  • In 2023 hebben we 35 adressen één of meerdere keren bezocht tijdens controles voor de aanpak van ondermijning. Op verreweg de meeste adressen was alles in orde of zijn er slechts kleine verbeterpunten opgemerkt. Enkele keren moest er wel stevig bestuursrechtelijk worden opgetreden in verband met dealen, gevaarlijke huisvesting van arbeidsmigranten en opslag van illegaal vuurwerk. Bij deze controles vond een integrale samenwerking plaats tussen Team Veiligheid en Team VTH, al dan niet ondersteund door het RIEC.

Doelstelling 4:

  • De aanpak Jeugd en Veiligheid is verder geprofessionaliseerd. Zo zijn de middelbare scholen betrokken in het proces om te voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit. Hiertoe hebben zij het convenant Jeugdgroepenaanpak ondertekend en kunnen ze als agendalid aansluiten bij de Persoonsgerichte Aanpak (PGA).
  • Alle problematische groepen zijn of worden onder regie van de gemeente middels het 7 stappenmodel samen met de veiligheidspartners aangepakt.
  • Jeugd op straat wordt naar hun eigen chill-locaties verwezen en de extra boacapaciteit wordt vaker in de avonduren ingezet.
  • De persoonsgerichte Aanpak Zorg en Veiligheid (PGA) jeugd heeft extra capaciteit gekregen door extra uren van onze adviseur Zorg en Veiligheidshuis.
  • Dit jaar heeft Team Veiligheid een aantal keer het Tijdelijk Huisverbod ingezet, nazorg voor ex gedetineerden geleverd, en diverse interventies voor PGA volwassenen, jeugd en woonoverlast in een plan van aanpak uitgevoerd.
  • Dit jaar is er meer ingezet op de aanpak van woonoverlast door middel van het geven van een specifieke gedragsaanwijzing aan overlastgevers. Het middel van de gedragsaanwijzing is in 2023 ingezet bij duivenoverlast en overlastgevende gedragingen van buren.
    Maandelijks heeft een integraal overleg Persoonsgerichte Aanpak voor  de thema's 1. volwassenen, 2. jongeren en 3. woonoverlast onder regie van Team Veiligheid plaatsgevonden. Politie en BOA's hebben hierbij een signaalfunctie.

Activiteiten collegeprogramma

Wat wilden we daarvoor doen?

Voortgang

Toelichting van de afwijking

79 Prioritering en uitbreiding Boa’s in openbare ruimte

80 Cameratoezicht bedrijventerreinen

81 Aanpakken drugsgebruik en overlast

82 Tegengaan ondermijnende criminaliteit (bibob)

83 Inwonersparticipatie voor veilige en leefbare woonomgeving stimuleren

Deze pagina is gebouwd op 08/01/2024 08:41:09 met de export van 08/01/2024 08:38:08