Programmaverantwoording

Programma Betrokken bij de samenleving

Deelprogramma Politiek en bestuur

Wat hebben we bereikt?

Ook in 2023 hebben we in nauw contact gestaan met onze inwoners, zodat we weten wat er leeft in de samenleving. We hebben bij gemeentelijk beleid en de uitvoering ervan inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken. Dit deden we in al onze reguliere communicatie-uitingen, maar ook in intensievere participatie trajecten.   

Doel is dat inwoners zich goed en tijdig geïnformeerd, betrokken en gehoord voelen. Het percentage inwoners dat vindt dat de gemeente hen voldoende betrekt bij plannen, activiteiten en voorzieningen is gelijk gebleven ten opzichte van de vorige meting in 2021.

Een krachtige participatiesamenleving betekent ook dat we verantwoordelijkheid delen, burgerkracht bevorderen en dus inwoners en organisaties de ruimte geven om ideeën en initiatieven te realiseren. Deze indicator is gedaald ten opzichte van de vorige keer. Het betreft een landelijke, dalende trend, waarbij Houten nog altijd hoger scoort dan vergeleken met de Nederlandse gemiddelden.

Deze afname kan het gevolg zijn van een gewijzigde formulering van de vraagstelling in 2023, doorgevoerd  vanwege wijzigingen in de Burgerpeiling van de VNG. In 2021 luidde de vraag: "Inwoners en organisaties krijgen voldoende ruimte om initiatieven te realiseren." In 2023 werd dat gewijzigd in: "De gemeente geeft de buurt de ruimte om hun ideeën en plannen uit te voeren."

De beoordeling van de relatie tussen de gemeente en haar inwoners is licht gestegen ten opzichte van 2021 van 5,3 naar 5,6. Het rapportcijfer over de samenwerking met inwoners is in 2023 met 6,5 gelijk aan 2021.

Het rapportcijfer dat de inwoners geven voor de wijze waarop de gemeente hen betrekt en de samenwerking zoekt bij de totstandkoming en de uitvoering van beleid is eveneens ongewijzigd gebleven ten opzichte van de vorige meting (2021).

GG10,GG11,GG16,GG17  

Doelstellingen deelprogramma Politiek en Bestuur

#

Doelstelling

1

Inwoners voelen zich bij plannen en activiteiten van de gemeente steeds goed en op tijd geïnformeerd, gehoord en betrokken.

2

Een krachtige participatiesamenleving door verantwoordelijkheid te delen en door burgerkracht te bevorderen

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Afgelopen jaar was het eerste volle jaar van uitvoering van het collegeprogramma. Participatie is één van de leidende principes daarin. Participatie betekent dat inwoners en organisatie actief deelnemen. In dit hoofdstuk hebben we het over inwoners betrekken en informeren over plannen en activiteiten van de gemeente.

Inwonersparticipatie kent vele verschijningsvormen. We hebben op tal van terreinen, thema’s, concrete projecten en voorstellen het gesprek gevoerd met onze inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers. Dat deden we op bekende manieren zoals inwonersavonden, het toepassen van de Leidraad omgevingsinitiatieven en participatie, het intensiveren van het gebruik van het online platform Houtenpraatmee.nl, houden van werksessies of het uitvoeren van enquêtes of burgerpanels. Ook hebben we nieuwe instrumenten ingezet. Voor het Houtens DNA gingen we op straat in gesprek met inwoners, we hebben een Burgerberaad Energie georganiseerd, er is een Jongerenadviesraad ingesteld, hebben we thematische werksessies gehouden met inwoners en partners en betrekken we deskundige inwoners als experts.

Dit alles met als doel om alle lagen van de bevolking te betrekken bij de inwonersparticipatie: te weten wat kinderen vinden van hun leefomgeving, te vragen aan jongeren naar hun ideeën en mensen die om wat voor reden dan ook, een drempel ervaren om in te spreken, meer te betrekken.

1. Huidige en nieuwe instrumenten voor participatie:

  • Houtens DNA is opgehaald met interviews door de ambtelijke organisatie
  • Burgerberaad Energie 2040 uitgevoerd
  • Nieuwe participatieaanpak voor de laadpalen gemaakt
  • Jongerenadviesraad ingesteld
  • Participatie aanpak voor CMK gebied opgesteld
  • Participatiebijeenkomsten in het kader van tijdelijke woningbouw in Houten-Oost
  • Leidraad Omgevingsinitatieven en participatie toegepast bij gemeentelijke initiatieven
  • In Anterieure overeenkomsten maken we afspraken over participatie volgens de Leidraad
  • Nieuwe Integraal Veiligheidsprogramma opgesteld in samenspraak met partners en inwoners

2. Impuls aan participatieadvies

  • Houtenpraatmee.nl is ingezet voor diverse initiatieven: De Grund, Bouwen voor Houten, Essenkade/Houten-Oost, Houten Zuid Aardgasvrij, Houten Hub. In totaal bezochten ruim 6.000 unieke bezoekers het platform en is het aantal nieuw geregistreerde bezoekers verdubbeld naar bijna 1.000.
  • Meer begeleiding en ondersteuning bij omgevingsinitiatieven en participatie-advies.
  • Initiatiefnemers zijn ondersteund bij toepassing leidraad.
  • Beschikbare formatie 2023 ingevuld.
  • Voorbereiding evaluatie leidraad opgepakt.

3. Stimuleren inwonersinitiatieven

  • De subsidieregeling voor het Inwonersfonds is voorbereid. Het is bedoeld voor zowel initiatieven in de openbare ruimte als  maatschappelijke initiatieven. (Zie verder onder deelprogramma Saamhorigheid).
  • Het Zelfbeheer openbaar groen is voortgezet.
  • Experimenteren met nieuwe vormen van democratie: Poll op social media over het al dan niet vervangen van de Bokszak op de Vijfwal.

4. Inwoners betrekken bij eventuele bezuinigingen

  • We zijn gestart met de voorbereidingen voor de Ronde van Houten

Activiteiten collegeprogramma

Wat wilden we daarvoor doen?

Voortgang

Toelichting van de afwijking

1 Huidige en nieuwe instrumenten voor participatie

Diverse activiteiten uitgevoerd

2 Impuls aan participatieadvies

Diverse activiteiten uitgevoerd

3 Stimuleren inwonersinitiatieven

Diverse activiteiten uitgevoerd

4 Inwoners betrekken bij eventuele bezuinigingen

Gestart met de voorbereidingen voor de Ronde van Houten.

Deze pagina is gebouwd op 08/01/2024 08:41:09 met de export van 08/01/2024 08:38:08