Programmaverantwoording

Programma Samen Leven

Deelprogramma Leren en Werken

Wat hebben we bereikt?

Alle inwoners moeten kunnen meedoen aan maatschappelijke en sociale activiteiten. Om dit te bereiken hebben we ingezet op de mogelijkheid om te leren, te ontwikkelen en talenten te ontdekken. Daarvoor moet de financiële basis op orde zijn. Wanneer onze inwoners ondersteuning nodig hebben, verwachten wij dat alle professionals goed samenwerken.

Omdat we willen dat iedereen meedoet, hebben we het thuiszittersteam versterkt. Daarnaast hebben we de mogelijkheid voor onze inwoners om een werk-assessment werkschuur Nieuw-Wulven te volgen. Daarmee hebben mensen inzicht gekregen in waar ze staan en waar ze naar toe willen en konden gerichte vervolgstappen worden genomen naar een betere toekomst.

Voor een stevige financiële basis werkten we samen met Stichting Leergeld. Zij hebben de verantwoordelijkheid om op basis van een inventarisatie bij gezinnen thuis het gebruik van kindvoorzieningen te stimuleren en te ondersteunen bij de aanvraag (zoals middelen uit het jeugdfonds). Zo hoeft er maar een aanvraag per gezin gedaan te worden en kunnen kinderen daarna meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijd heel normaal zijn.

In 2023 is gestart met het Sociaal Plein. Hier kunnen inwoners terecht met vragen over wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken. Het Sociaal Plein is in 2023 meer dan 250 keer bezocht door inwoners. Medewerkers van 'van Houten&co', de Bibliotheek Lek & IJssel, Stichting Sociaal Team Houten, de WIL en Houtense Werktafel zijn bereikbaar en beschikbaar voor raad en daad. Inwoners die meer nodig hebben, wordt de juiste weg gewezen en kunnen contact leggen met allerlei organisaties die hulp en ondersteuning bieden. Door de verbinding tussen zorg en participatie doen er meer kwetsbare inwoners mee in de samenleving.

Doelstellingen deelprogramma Leren en werken

#

Doelstelling

1

Inwoners kunnen zich financieel redden.

2

Er zitten zo min mogelijk kinderen thuis zonder onderwijs.

3

Alle werkzoekenden helpen we aan betaald of onbetaald werk.

4

Inwoners van Houten hebben een zinvolle daginvulling.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doelstelling 1: inwoners kunnen zich financieel redden

In 2023 werd zichtbaar dat financiële bestaanszekerheid van inwoners onder druk kwam te staan. We hebben daarom veel gedaan om hen te steunen.

  • Voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden hebben we een herijkingsonderzoek minimaregelingen uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan verhoogden we de inkomensgrens voor de U-pas en vormt Leergeld de integrale toegang tot de kindregelingen.
  • We voerden de energietoeslag opnieuw uit: ongeveer 1.100 huishoudens kregen de toeslag begin december 2023 automatisch uitgekeerd. Daarmee heeft 74% van de beoogde doelgroep de regeling automatisch ontvangen. Mensen kunnen nog tot en met april 2024 de energietoeslag aanvragen. Door middel van actieve persoonsgerichte communicatie verwachten we een bereik van ruim 90% te halen. 
  • We maakten gebruik van het regelvrij budget bedoeld voor maatwerkoplossingen bij inwoners met een laag besteedbaar budget of schulden. Hiermee is onder andere een huisuitzetting voorkomen en stabiliseerden een gezinssituatie, waardoor een schuldentraject kon worden opgestart. 
  • We herzagen de beleidsregels voor de bijzondere bijstand: het drempelbedrag is verwijderd en inwoners kunnen ook een aanvraag indienen als de kosten al zijn voldaan.
  • We kenden een extra incidentele subsidie toe aan Stichting Urgente Noden Lekstroom, waarmee SUN haar maximale toekenningsbedrag kan verhogen. Ook Leergeld en het Jeugdfonds Sport en Cultuur ontvingen een extra incidentele subsidie.
  • In combinatie met de huurverhogingsbrief van Woonin organiseerden we een financieel inloopmoment. Ongeveer 100 inwoners hebben hier een financiële check gedaan.  
  • 2023 was ook het jaar van de aanpassing van de Wet op de Schuldhulpverlening. De looptijd van de WSNP en MSNP werd verkort naar 18 maanden. Mede hierdoor namen de aanmeldingen bij Schuldhulpverlening met 20% toe ten opzichte van 2022.  
  • We intensiveerden de samenwerking tussen WIL en Schuldhulpmaatje. Schuldhulpmaatje begeleidt inwoners de laatste 6 maanden van het schuldhulpverleningstraject, zodat er naar financiële zelfredzaamheid wordt toegewerkt. Als financiële zelfredzaamheid niet mogelijk is, begeleidt Schuldhulpmaatje langdurig.

Doelstelling 2: Er zitten zo min mogelijk kinderen thuis zonder onderwijs

  • Als gevolg van de corona kampen leerlingen met achterstanden op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak. Dat is van grote invloed op het behalen van deze doelstelling. Vanuit onze reguliere middelen zetten we hier op in. En Daarvoor hebben de gemeenten financiële middelen gekregen uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). We zetten deze middelen in om meer leerlingen op school te houden en degene die thuis zitten weer naar school toe te leiden.
  • In 2023 is de nieuwe inkoop Jeugd van kracht, met daarin het segment Jeugdhulp in Onderwijstijd. Op deze manier wordt de samenwerking tussen onderwijs en zorg versterkt. Hierdoor kan beter invulling worden gegeven aan de doelstelling passend onderwijs op een reguliere school en proberen we schooluitval tegen te gaan.
  • Het scholenteam (uit NPO-middelen): onderwijs en kinderopvang hebben een vast aanspreekpunt vanuit het Centrum voor jeugd en gezin (GJG). Het CJG is fysiek in de scholen en de kinderopvang aanwezig en ondersteunt daar personeel, kinderen/leerlingen en ouders op een laagdrempelige manier. Als er een doorverwijzing naar het ST nodig is, zijn de lijnen kort. We verwachten dat door deze laagdrempelige preventieve inzet minder kinderen/leerlingen doorverwezen worden naar Jeugdhulp. Dit project is ook geborgd voor 2024.
  • Versterking thuiszittersteam met extra mensen (uit NPO-middelen). Extra ondersteuning voor scholen en leerplicht-ambtenaren om leerlingen met medische, sociale of psychische problemen naar een passende onderwijsplek toe te leiden. Dit project is ook geborgd voor 2024.
  • Een ander speerpunt in 2023 was de voorschoolse educatie. Het aantal VVE-plekken is in 2023 verhoogd, waardoor de wachtlijst aanzienlijk is afgenomen. Daarnaast heeft de GGD er voor gezorgd dat de ouderbetrokkenheid is toegenomen, wat van belang is om het taalniveau van de kinderen te verbeteren.
  • Eind 2022 is het Taalatelier gestart. Dit heeft in 2023 volop gedraaid. Het Taalatelier Houten is een voorziening voor nieuwkomers in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Er zijn 2 groepen (groep 3-4-5 en groep 6-7-8). Elke groep bestaat uit maximaal 15 leerlingen. Hierdoor is er veel aandacht voor de taalontwikkeling van de kinderen.

Doelstelling 3: Alle werkzoekenden helpen we aan betaald of onbetaald werk

  • De inburgeringsconsulenten en werkcoaches van de Houtense werktafel zijn de spil in de aanpak voor toeleiding naar werk. Wekelijks worden tientallen mensen gesproken en gericht naar werk begeleid. Een aantal in het oog springende activiteiten in 2023 zijn:
  • De lokale werk-assessment "werkschuur Nieuw Wulven" is van start gegaan. Er wordt gekeken wat de talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Ook wordt gewerkt aan vooruitgang op punten die nodig zijn om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen.
  • Met een taxibusje hebben werkcoaches samen met 12 statushouders de regionale banenmarkt anderstaligen bezocht. In totaal waren er 30 Houtense kandidaten.
  • Er zijn drie edities van future citizens geweest in Theater aan de Slinger, waarin het contact is gelegd tussen statushouders met een droom en de Houtense inwoners. Tijdens de bijeenkomsten worden statushouders op basis van competenties naar werk begeleid.
  • Er is gericht aandacht besteed aan de uitstroom van statushouders die al langere tijd in Houten wonen naar werk door een extra intensieve training en begeleiding. Deze aanpak werkt.

Doelstelling 4: Inwoners van Houten hebben een zinvolle daginvulling

  • Alle mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zijn gesproken door de werkcoaches. Hier komt het beeld uit naar voren dat velen van hen een bijdrage leveren aan de samenleving. Daar waar nodig hebben werkcoaches dit samen met Van Houten en co, Samenwerkingspartners uit het voorveld en het sociaal team gestimuleerd. Daar waar multi-problematiek er voor zorgt dat participatie wordt belemmerd hebben we in 'Op Koers' naar de situatie van de inwoner en de belemmeringen gekeken. Samen met de inwoner is gekeken op welke manier deze belemmeringen hanteerbaar gemaakt worden en het participatie-niveau verhoogd kan worden.
  • Voor statushouders die net in Nederland komen is er begeleiding door Vluchtelingenwerk, die ook gericht is op maatschappelijke participatie.

 

Activiteiten collegeprogramma

Wat wilden we daarvoor doen?

Voortgang

Toelichting van de afwijking

7 Op koers en Houtense werktafel

8 (Herijking) minimabeleid

9 Garantiebanen

13 Taalatelier

Deze pagina is gebouwd op 08/01/2024 08:41:09 met de export van 08/01/2024 08:38:08