Programmaverantwoording

Programma Samen Leven

Deelprogramma Thuis

Wat hebben we bereikt?

Zo lang mogelijk veilig, prettig (en zo zelfstandig als mogelijk) thuis wonen in een prettige en sociale omgeving is ons hoofddoel. Dit vraagt vooral om bewustwording, acceptatie en advies. Daarnaast is er hulp en ondersteuning aanwezig voor de inwoners die het niet zelf meer redden.

Zo zijn onze senioren en maatschappelijke organisaties in 2023 goed voorbereid op het ouder worden en de toenemende vergrijzing. De ouderenagenda 2023-2026:  “Vitaal oud(er) worden in Houten’’ is vastgesteld zodat er uitvoering aan gegeven kon worden. Denk hierbij aan de thema’s ‘ontmoeting en meedoen’, ‘toegankelijkheid van voorzieningen en de openbare ruimte’, ‘geschikte (gelijkvloerse) woningen en woonvormen’ en ‘gezond ouder worden’. Ook zijn senioren goed voorbereid om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Zij hebben hierover gerichte informatie gekregen en er zijn huisbezoeken (31) afgelegd om te vernemen wat er zoal aangepast kan worden nu, of later.

Van belang bleek ook de verbinding die is gelegd en geborgd tussen het sociale en het ruimtelijke domein waardoor een bijdrage is geleverd aan de woon-zorgbehoeften van onze (kwetsbare) inwoners.
Vanuit ‘Kamer met Aandacht’ zijn voor 2 jongeren in Houten betaalbare woningen beschikbaar gesteld met de nodige hulp en ondersteuning (voor max. 2 jaar) zodat zij toch zelfstandig kunnen blijven wonen.
Prettig en veilig wonen gaat niet alleen over de woning zelf, maar ook over de woonomgeving. Om deze fysiek en sociaal passend te krijgen is een eerste verkenning gedaan naar de verplichte woon-zorgvisie samen met interne en externe partners. Dit maakte duidelijk welke woonopgaven er liggen voor specifieke aandachtsgroepen met als doel dat zij zo lang als mogelijk zelfstandig kunnen wonen of indien nodig naar een geschikte woning kunnen doorstromen.

Veilig thuis opgroeien en wonen vraagt ook om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. We hebben de aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling getraind. Hierdoor zijn professionals in het onderwijs en kinderopvang beter in staat om signalen van geweld te beoordelen. Daarnaast zijn professionals getraind op het signaleren en handelen wanneer er sprake is van een onveilige thuissituatie.

Wonen in Houten dient ook voor kwetsbare inwoners een welkome plek te zijn. Het stigma op
 ‘inwoners met een psychische kwetsbaarheid’ hebben wij doorbroken en de omgeving weet deze doelgroep beter te leren herkennen en indien nodig door te verwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning, ook op het gebied van wonen. Daarbij is het U16 project ‘Eerst een Thuis' na 2,5 jaar afgerond. In totaal zijn er in de regio 220 woonplekken gerealiseerd voor voormalige dak- en thuisloze mensen. In samenwerking met Woonin, Lister en gemeente Utrecht zijn 3 dak- en thuisloze jongeren geselecteerd voor een duurzame zelfstandige woonplek in Houten onder begeleiding van Lister.

Ook jongeren dienen zo lang mogelijk in een zo thuis mogelijke setting op te groeien. Vanaf 1 juli 2023 is door een combinatie van een vijftal aanbieders (vanuit de regionale inkoop 2023) een taakstelling neergelegd: 'jeugdigen zo lang mogelijk thuis te laten verblijven en wanneer dit niet anders kan (bijv. i.v.m. veiligheid of ontwikkelingsproblematiek) te zorgen voor een setting die zo thuis mogelijk is ingericht'. Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij hun ouderlijk (t)huis.
Vanaf 1 juli 2023 is ook de locatie van YEPH in Maarsbergen kleinschaliger en gezinsgerichter opgeleverd waar ook onze Houtense jongeren gebruik van kunnen maken indien nodig. (YEPH is een provinciale samenwerking van Youké Pluryn en ’s Heeren Loo voor hoog specialistische en gesloten jeugdhulp voor alle Utrechtse gemeenten).

Daarnaast zijn 22 gezinnen en daarmee 22 kinderen ontzorgd wanneer er sprake was van overbelasting door de inzet van een steungezin.

Doelstellingen deelprogramma Thuis

#

Doelstelling

1

Jongeren en ouderen hebben een passende woning.

2

De woonomgeving in Houten is fysiek (veilig) en sociaal passend.

3

Er zitten zo min mogelijk jongeren in jeugdhulp met verblijf.

4

Kwetsbare inwoners hebben een prettige en veilige plek in hun eigen woonomgeving en ontvangen hierbij passende hulp.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doelstelling 1: Jongeren en ouderen hebben een passende woning.

  • Er zijn enquêtes uitgevoerd naar woonbehoeften in wijken.
  • Vrijwillige wooncoaches adviseerden via huisbezoeken 31 inwoners over comfortabel en veilig wonen. Inwoners werden bovendien voorgelicht via de gemeentelijke website en een artikelenreeks in ‘t Groentje.
  • Op initiatief van vrijwilligers, voortkomend uit Power Houten in samenwerking met Woonin en de gemeente, werd een informatiebijeenkomst georganiseerd over comfortabel en veilig wonen. Er waren in totaal 200 jonge senioren op deze middag aanwezig die zich hierover lieten informeren.
  • De Ouderenagenda 2023-2026 “Vitaal oud(er) worden in Houten” werd opgesteld en geeft inzicht in de belangrijkste kansen, uitdagingen en adviezen als het gaat om de toenemende vergrijzing van de bevolking.
  • De integrale samenwerking tussen het sociaal en ruimtelijk domein is geborgd door elkaar beter te vinden en elkaar te betrekken op inhoud vanuit een gezamenlijke visie en doelstelling. Het programma ‘Bouwen voor Houten’, het adviseren over ruimtelijke (herontwikkel-) projecten en het faciliteren van woon (zorg) initiatieven zijn hier voorbeelden van.
  • Kamers met Aandacht is voortgezet in 2023.

Doelstelling 2: De woonomgeving in Houten is fysiek (veilig) en sociaal passend.

  • Er zijn 24 aandachtsfunctionarissen getraind in 2023 door een professional zodat zij kindermishandeling en huiselijk geweld beter kunnen voorkomen en signaleren. Ze weten hoe de meldcode moet worden gebruikt en hoe ze kunnen handelen.
  • Er zijn drie netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor professionals met verdiepende thema’s rondom kindermishandeling en huiselijk geweld.   
  • De ‘vuilewas manifestatie’ is georganiseerd op het Rond waarbij het taboe werd doorbroken rondom het thema huiselijk geweld en kindermishandeling. Mensen hebben hun persoonlijke verhalen kenbaar gemaakt (de vuile was buiten gehangen) waarbij inwoners ook de weg naar hulp en ondersteuning kregen aangeboden.
  • Samen met verschillende gemeentelijke teams en een aantal externe samenwerkingspartners is integraal gewerkt aan de verkenning naar een woonzorgvisie. Dit gebeurde door elkaar hierover te informeren en de huisvestingsopgaven voor specifieke aandachtsgroepen in beeld te brengen. In de U16 is een provinciale analyse per gemeente in voorbereiding naar de woonzorgbehoeften van verschillende aandachtsgroepen.

Doelstelling 3: Er zitten zo min mogelijk jongeren in jeugdhulp met verblijf.

  • 'Combinatie gezinsvormen' is gecontracteerd per 1 juli 2023 en is gestart met de uitvoering van het zo thuis mogelijk vormen geven van jeugdhulp met verblijf.
  • 'Combinatie gezinsvormen' geeft uitvoering aan het transformatieplan Gezinsvormen (2023-2026) en heeft zich ingezet om tot een dekkend zorglandschap te komen wat in 2024 verder wordt uitgebreid.
  • Yeph werkte aan de ombouw aan kleinschaligheid en gezinsgericht wonen. Buurtgezinnen en Handje Helpen zijn als lokale voorziening ingezet om te voorkomen dat jongeren daadwerkelijk jeugdhulp met verblijf vanuit het segment gezinsvormen ontvangen. Deze organisaties dachten ook actief mee aan de voorkant met het Sociaal Team Houten.
  • Pleegouders en gezinshuishoudens zijn tijdens de waarderingsmarkt 2023 in het zonnetje gezet, omdat zij het verschil maken in het leven van jongeren.

Doelstelling 4: Kwetsbare inwoners hebben een prettige en veilige plek in hun eigen woonomgeving en ontvangen hierbij passende hulp.

  • Er is uitvoering gegeven aan het project Living Library in samenwerking met de bibliotheek, vanHouten&co en Lister waarbij stigmatisering wordt tegengegaan en inclusie wordt bevorderd.
  • We gaven uitvoering aan het lokaal uitvoeringsplan ‘Op weg naar een beschermd thuis in Houten’ (looptijd van 2020 t/m 2023).
  • In samenwerking met VanHouten&co en Woonin is gewerkt aan het opzetten van 17 Lief&Leedstraten.
  • De herstelacademie ENIK is als belangrijke plek beschikbaar gesteld voor inwoners die psychisch kwetsbaar zijn. Zowel ontmoeting als ontwikkeling staan hierbij centraal.
  • Door inzet van maatwerkmiddelen beschermd wonen kon de inzet voor Handje Helpen, stichting Present en buurtbemiddeling worden uitgebreid.
  • Samen met de Utrechtse (U16) gemeenten hebben wij ons wederom ingezet (al sinds 2017) voor de ontwikkeling beschermd wonen in het licht van de Regionale koers Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen U16 . Binnen de U16 zijn er afspraken gemaakt waaraan gemeenten zich hebben gecommitteerd, waardoor de gemeenten zelf meer verantwoordelijkheid krijgen voor nieuwe cliënten. Hiermee neemt de gehele regio als collectief verantwoordelijkheid voor het aanbieden van geschikte zorg en ondersteuning gelet op deze kwetsbare doelgroep.
  • De ROEL (Regionale Expertise en Omdenktafel Lekstroom) heeft in 11 casussen, waar Houten de verantwoordelijk gemeente was, meegedacht in casuïstiek om tot een doorbraak te komen zodat jongeren op de juiste plek terecht kwamen (regio Lekstroom zijn 50 casussen besproken en zijn 67 ROEL-tafels geweest). Voorkomen werd dat jongeren van het kastje naar de muur werden gestuurd en dat er snel geschakeld kon worden met de juiste experts om tot een oplossing te komen. Lokaal wordt samenwerkt met Op Koers zodat ook de participatiekant wordt meegenomen (werk en inkomen, schulden, zingeving, school).
  • Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) en Veilig Thuis hebben middels een (bovenregionale en regionale) subsidie de taken uitgevoerd op het gebied van Jeugdbescherming, Jeugdreclassering en preventie (Veilig Thuis) wanneer er sprake is van onveiligheid en huiselijk geweld in het gezin.
  • De integrale verordening ‘Jeugd en Wmo’ is geactualiseerd. Hiermee hebben we de juiste randvoorwaarden opgenomen voor de Wmo pilot Was en Strijkservice. Daarnaast is inzet van het persoonsgebonden budget bij formele in informele hulp aan gescherpt, zijn wijzigingen naar aanleiding van de inkoop jeugdhulp en wijzigingen naar aanleiding van jurisprudentie doorgevoerd.

Activiteiten collegeprogramma

Wat wilden we daarvoor doen?

Voortgang

Toelichting van de afwijking

15 Audit werkwijze en kosten van Samen Veilig

De audit zoals voorgesteld in het coalitieprogramma wordt gewijzigd vormgegeven in de evaluatie over SVMN als onderdeel van de nieuwe uitvraag. We hebben het namelijk voor elkaar gekregen als gemeente Houten om bovenregionaal akkoord te krijgen (26 gemeenten) om onze evaluatiepunten mee te geven in de uitvraag naar SVMN voorafgaande aan de nieuwe inkoop/subsidie.

Deze pagina is gebouwd op 08/01/2024 08:41:09 met de export van 08/01/2024 08:38:08