Programmaverantwoording

Programma Duurzame leefomgeving

Deelprogramma Landschap en recreatie

Wat hebben we bereikt?

Er zijn vooral resultaten geboekt in de samenwerking tussen de gemeenten en vrijwilligersorganisaties:

  • Vrijwilligers van Leefbaarheid Tull en ’t Waal hebben samen met Staatsbosbeheer en het Recreatieschap Stichtse Groenlanden een start gemaakt het herstel van een oude met bramen overwoekerde boomgaard bij Tull en ’t Waal.
  • Op diverse plekken in het buitengebied zijn landschapselementen aangelegd, hersteld en/of onderhouden waarbij samengewerkt is met vrijwilligersgroepen als de Knotgroep Houten en de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek.
  • Ook is er weer samengewerkt met de Ringslangwerkgroep zijn er broeihopen aangelegd en met en de weidevogel vrijwilligers zijn maatregelen getroffen om de gemeentelijke weidevogelgebieden nog geschikter te maken voor weidevogels.
  • In samenwerking met de Klankbordgroep Biodiversiteit zijn er diverse maatregelen genomen om de biodiversiteit te verhogen.

Ook regionaal wordt er goed samengewerkt op het vlak van landschap en is een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het Kromme Rijn Linielandschap om zo te komen tot een goede gebiedsgerichte samenwerking voor dit pilot-gebied vanuit Groen Groeit Mee.

Daarnaast is er door middel van promotie voor gezorgd dat toeristen weten welke mogelijkheden er zijn in het Kromme Rijngebied en het Eiland van Schalkwijk om te recreëren. Het VVV Kromme Rijnstreek speelt hierin een belangrijke rol in de informatievoorziening. Hierbij gaat het om zowel dagrecreatie bij recreatieplassen als wandel- en fietstochten. Recreatieschap Stichtse Groenlanden speelt een rol bij het beheer en onderhoud van onze recreatieterreinen.

Doelstellingen deelprogramma Landschap en recreatie

#

Doelstelling

1

Behouden en versterken van een aantrekkelijk  buitengebied door in te zetten op landschap en natuurwaarden.

2

Ontwikkeling, beheer en promotie van toeristische-recreatieve voorzieningen in de gemeente (zoals terreinen, routes en initiatieven) in Houten en in de regio.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Advisering en veldbezoeken bij particulieren en agrariërs, op aanvraag van de eigenaren, eigen initiatief en/of op basis van ruimtelijke ontwikkelingen die besproken werden in het planteam.

Bij de landschapselementen vanuit het platform Kleine Landschapselementen ging dit in samenwerking met het Agrarische Collectief Utrecht Oost. Daarnaast zijn er op diverse adressen landschapselementen, met name erfbeplanting en kleine boomgaardjes, aangelegd die het landschap verfraaien en de biodiversiteit verhogen.

Voor de weidevogelgebieden in de Hoon zijn maatregelen gerealiseerd om het leefgebied te optimaliseren. Hiervoor en ook voor het weidevogelgebied De Kroon bij Tull en 't Waal hebben wij intensief contact met Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk.

Daarnaast beheert de gemeente de openbare ruimte, waarbij bomen(rijen), sloten, gazons en bermen belangrijke landschapselementen zijn. Het dagelijks beheer en onderhoud wordt door onze gemeentelijke organisatie uitgevoerd. Daarmee zorgen wij ervoor dat ons buitengebied aantrekkelijk is en blijft en dat landschappelijke waarden behouden blijven.

Promotie voor toeristen
Om toeristen te trekken naar het Kromme Rijngebied en het Eiland van Schalkwijk heeft onder andere het VVV Kromme Rijn en Visit Utrecht Region promotie gemaakt voor dit gebied. Het gaat hierbij om verblijfsmogelijkheden, wandel- en fietsroutes en evenementen en speciale activiteiten in het landelijk gebied door gemeenten en particulieren.

De Hollandse Waterlinie op UNESCO Werelderfgoedlijst
De Hollandse Waterlinie is in juli 2021 bijgeschreven op de lijst van UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Wij hebben ons hier actief voor ingezet. Vervolgens is in samenwerking met de provincie Utrecht en gemeenten binnen het Werelderfgoed een Regionaal Actieprogramma Pact van Ruigenhoek opgesteld en bestuurlijk vastgesteld. Daarin zijn voor de komende vier jaren acties opgenomen die gezamenlijk worden opgepakt.

Fort Honswijk
De restauratie van het fort is in 2022 volledig afgerond. Ook zijn toen verduurzamingsmaatregelen getroffen om het fort te kunnen exploiteren. Met de Stichting fort Honswijk is een erfpachtovereenkomst gesloten voor het beheer en onderhoud van het fort vanaf 1 januari 2023. Vervolgens heeft de Stichting via een tender een exploitant gevonden “Nachtfort’ die het fort gaat beheren en exploiteren. Met al deze aspecten wordt het mogelijk om fort Honswijk en de andere forten binnen de Hollandse Waterlinies nog meer open te stellen voor publiek waarbij zij de militaire geschiedenis van de Hollandse Waterlinies kunnen ervaren en daar ook gastvrij welkom worden geheten.

Wandelroutes
Sinds 2023 is het Routebureau zelfstandig waarbij dat voorheen onderdeel was van Recreatieschap Midden Nederland. Het Routebureau realiseert, beheert en onderhoudt wandel- en fietsroutes in de gehele provincie Utrecht, waaronder Houten. Daarnaast verzorgt Landschap Erfgoed Utrecht het beheer en onderhoud van klompenpaden onder andere in Houten. Beide organisaties samen beheren een intensief netwerk van recreatieve routes.

Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Dit recreatieschap (SGL) beheert recreatieve voorzieningen in 9 gemeenten rond Utrecht, onder andere in Houten. Zoals bijvoorbeeld de Honswijkerplas bij Tull en 't Waal, de Heulsewaard langs de Lek en de Plas Laagraven. SGL heeft voor het feitelijke beheer en onderhoud Staatsbosbeheer (SBB) aangetrokken die werkzaamheden te verrichten. 2023 was een opstartjaar waarbij wij hier als gemeente direct bij betrokken waren om de samenwerking met SBB zo snel mogelijk effectief en efficient uit te voeren. De bedrijfsvoering vergt nog aandacht waarbij ook moet worden opgemerkt dat het beheer en onderhoud van de terreinen goed is.

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2020

2021

2022

2023

2023

Voor dit programma zijn geen Output indicatoren geformuleerd

Voor dit programma zijn geen outcome indicatoren geformuleerd

Voor dit programma zijn geen BBV indicatoren geformuleerd

Activiteiten collegeprogramma

Wat wilden we daarvoor doen?

Voortgang

Toelichting van de afwijking

46

Areaal weidevogelgebieden vergroten

Er zijn gesprekken geweest met externe partijen (Agrarisch Collectief, Vitens en weidevogelvrijwilligers) over uitbreiding van het aantal hectares weidevogelgebieden en verbetering van de kwaliteit van de huidige weidevogelgebieden. Er zijn verschillende opties besproken maar dit heeft nog niet tot uitbreiding van het weidevogelareaal geleid. Wel zijn er via het Agrarisch Collectief in 2023 voor meer hectares overeenkomsten voor particulier weidevogelbeheer afgesloten dan in 2022. Dit zijn echt hectares/afspraken die nog niet in langjarige overeenkomsten zijn vastgelegd en daardoor hectares die naar de toekomst toe (nog) niet definitief voor weidevogelbeheer vastgelegd zijn. Er zijn gesprekken geweest met externe partijen (Agrarisch Collectief, Vitens en weidevogelvrijwilligers) over uitbreiding van het aantal hectares weidevogelgebieden en verbetering van de kwaliteit van de huidige weidevogelgebieden. Er zijn verschillende opties besproken maar dit heeft nog niet tot uitbreiding van het weidevogelareaal geleid. Wel zijn er via het Agrarisch Collectief in 2023 voor meer hectares overeenkomsten voor particulier weidevogelbeheer afgesloten dan in 2022. Dit zijn echt hectares/afspraken die nog niet in langjarige overeenkomsten zijn vastgelegd en daardoor hectares die naar de toekomst toe (nog) niet definitief voor weidevogelbeheer vastgelegd zijn.
De resultaten van de bestaande gebieden zijn erg positief, er word momenteel een bestuurlijke opdracht opgesteld om gerichter te kunnen sturen op uitbreiding van het areaal.

Deze pagina is gebouwd op 08/01/2024 08:41:09 met de export van 08/01/2024 08:38:08